Segway

Dean Kamen amerikai mérnök találta fel a Segway közlekedési eszközt és az amerikai New Hampshire-ben megtalálható Segway Inc gyártja a két kerekű, önegyensúlyozó közlekedési eszközt.

 

Modern korunk megköveteli a környezetszennyező gázokat ki nem bocsájtó, környezetbarát közlekedési eszközök elterjedését. A városokban a közlekedés számos megoldandó problémát ró a lakosságra. Gyakran a tömegközlekedési eszközök nem megfelelő módot kínálnak céljaink elérésére és ezért kocsiba pattanunk, ami terhelheti a város forgalmát, továbbá, ha környezettudatosak vagyunk, akkor még az ökológiai lábnyomunk is lelkiismeret-furdalás tárgya lehet. A Segway a rövid távú közlekedéseknél lehet tökéletes alternatíva.

A Segway első bemutatója 2001. december 3-án történt, New Yorkban. A Segway alvázában elhelyezett elektromos motorok tartják függőleges állapotban a közlekedési eszközt. A motorokon keresztül két beépített számítógép érzékelők segítségével egy másodperc alatt több mint száz alkalommal korrigálják a pozíciót így marad függőleges helyzetben.

Az eszközön közlekedő ember a testsúlyának előre, illetve hátrahelyezésével és a kormány jobbra, illetve balra fordításával tudja irányítani. Számos célra felhasználható különböző munkákban, a közlekedésben, a turizmusban. Egyre több alkalommal használják a rendőrök vagy a biztonsági őrök járőrözéshez, de a szórakoztató iparban is egyre több helyen jelenik meg városnéző túrák alkalmával.

A közlekedési eszközzel 20 km/h maximális sebességet érhetünk el.

Magyarországon a Segway nem minősül járműnek ezért a rajta közlekedő ember gyalogosnak számít, tehát járdán, sétálóutcában, parkokban, de kerékpárúton is használható.

Amennyiben a napi 40 000 forintos bérlési díj helyett napi 3000 forintért szeretnéd igénybe venni, akkor kérj olyat, amin egy textilpajzs és egy A5-ös reklámfelület szerepel. A bérlési díj így nagy mértékben csökken egész napra, azaz kétszer négy óra üzemidővel.

Ha kedved kaptál a Segway kipróbálásához és nem apróznád el, terepen szeretnél kezdeni, akkor a páratlan szépségű Mátrában ezt is megteheted, a túrákon több nehézségi fokozat közül választhatod ki a neked leginkább megfelelőt.