Térképészetnek vagy kartográfiának nevezzük azt a tudományt, ami a térképek, földgömbök, panorámaképek készítéséről és használatáról szóló tudásanyagot, technikáit fogja össze.

 

A térképkészítésnek van a legrégebb korokra visszamenő történelme. A kutatók azt állapították meg, hogy az ember először rajzolt, majd utána írt. Már az ősemberek is lerajzolták a lakóhelyüket és annak környezetét, kezdetben nem tájékozódási célból. Az első olyan régészeti emlék születését, ami feltételezhetően egy várostérképet ábrázoló falfestmény, a radiokarbon vizsgálatok időszámításunk előtt 6200 körülre teszik.

A legrégebbi papírra rajzolt térkép Egyiptomban az időszámításunk előtti XIII. században készült, amin egy aranybánya, illetve egy kőzetfajta lelőhelyének az ábrázolása és az odavezető utak ábrázolása található. Példája jól megmutatja, hogy a térképek hogyan segítették elő az emberek közlekedését és a társadalmak fejlődését.

Henricus Martellus német térképész által 1491-ben készített térkép, az akkor élő emberek földrészekről alkotott elképzelését mutatta. Talán az utazását tervező Kolombusz Kristóf is ezt a térképet tanulmányozhatta, amikor elindult felfedező útjára, aminek következtében megtörtént az amerikai kontinens feltérképezése és kolonizálása.

A történelem folyamán a térképeket papírra rajzolták, majd nyomtatták, a számítástechnika huszadik század végi térhódításával a térképek is forradalmi módon változtak meg. A Google térképe a Google Earth vagy Google Föld egy olyan ingyenes számítógépes program, ami egy virtuális földgömbként használható.

A programban a Föld háromdimenziós modelljére, méretarányos műholdképeket, légi felvételeket, térinformatikai adatokat vetítenek. Bolygónk minden részéről leolvashatjuk a földrajzi koordinátákat és megtudhatjuk egy adott pont tengerszint feletti magasságát is. A programot eredetileg a Keyhole cég fejlesztette ki, 2004-ben vásárolta meg a Google. 2015-ben vált ingyenessé a Pro verzió is.

Az Izraeli fejlesztésű Waze alkalmazás segítségével a felhasználók jelenthetik, hogy ha valamilyen forgalomlassító dolog, baleset, torlódás, terelés történt egy adott útszakaszon. A Waze valós idejű közlekedési adatokat tartalmaz. Ingyenes GPS navigációs alkalmazás, amit a Tel Aviv-i Egyetemen tanuló fiatalember, Ehud Shabtai készített el. A Freemap nevű és nyílt forráskódú térkép 2006-ban készült e, amit Izraelben a közösség és a vezetők is nagyon lelkesen fogadtak. Két évvel később alapították meg a Waze-t, ami rohamosan fejlődött és 2013-ban a Google 1 milliárd USD összeget fizetett érte, így hamarosan a Google Térképen is megjelennek a Waze valós idejű közlekedési adatai.