Elon Musk Hyperloop

A Hyperloop a vasúti tömegközlekedés jövője, a feltaláló Elon Musk szerint az új szállítási rendszer a közúti, vasúti, vízi és légi közlekedés után az ötödik önálló rendszert képezné. Az elképzelés szerint az utasszállító kapszulák egy légritkított csőben haladnak, amiket egy lineáris motor hajt meg. Sokáig futurisztikusnak tartották az elképzelést, 2017-ben ahogyan más országok is, hazánkban is megkezdték a Hyperloop építését, Budapest-Bécs-Pozyony között, a tervek között az szerepel, hogy 2020-ban már 1200 km/h sebességgel száguldhatunk Budapestről Bécsbe, ami azt jelenti, hogy 10 perc alatt eljuthatunk Budapestről Bécsbe.

 

Elon Musk Hyperloop

A Hyperloop egy olyan csőszerű alagút, amiben egy henger alakú kapcsolat száguld, utasokat vagy árút szállítva. Mivel a csőben a légnyomás rendkívül alacsony, ezért a járműnek nincsen közegellenállása.

Elon Musk Hyperloop

Az utazókabin 30 méter hosszú és 2,7 méter átmérőjű, összesen 20 tonnát nyom és egyszerre 28-40 utas szállítására képes, a végsebessége 1223 km/h.

A Hyperloop-al kapcsolatban azonban számos találgatás is elindult az interneten, hogy megvalósítható-e, sokan csak egy átverésnek vagy egyelőre még meg nem valósítható elképzelésnek tartják.

Elon Musk Instagram bejegyzésében mutatta meg, hogy milyen gyors lehet a Hyperloop-on közlekedni:

Hyperloop WARR pod run to 201 mph (324 km/h) in 0.8 mile near vacuum tube

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on